MINA FÖRELÄSNINGAR

Jag föreläser om internetkulturen, det politiska spelet på nätet och källkritik i sociala medier.

Föreläsningen om internetkulturen börjar i forumet 4chans barndom. 4chan var under många år nätkulturens kreativa motor, men förvandlades stegvis till en grogrund för extremism. Jag visar hur kulturen från 4chan präglar några av de största stjärnorna på internet idag, och hur extremister försöker använda samma internetkultur för att radikalisera ungdomar. Hur skiljer man dem som skämtar om extremism från dem som döljer sin extremism bakom skämt?

Min föreläsning om det politiska spelet på nätet utgår från min reportagebok Sverigevänner. Inför valet 2018 fick SD lika många reaktioner, kommentarer och delningar på Facebook som de andra sju partierna fick tillsammans. Idag har det övertaget fördubblats, nu engagerar SD dubbelt så mycket i sociala medier som de andra sju partierna ihop. Varför verkar internet älska SD? Följ med på en resa genom ett nytt politiskt landskap, där spelreglerna ännu är okända.

Min föreläsning om källkritik i sociala medier är skräddarsydd för gymnasieskolor. Jag tar avstamp i moderna spökhistorier och vandringssägner som eleverna känner till, som många av dem själva blivit skrämda av när de var yngre. Jag undersöker hur de påhittade historierna spreds i sociala medier, och hur de kunde ha avslöjats tidigare. Utifrån det pratar vi om källkritik i en tid då misstron mot journalister växer och det politiska landskapet polariseras.

Jag håller föreläsningarna både fysiskt och digitalt.

POLITIK

JOURNALISTIK

KÄLLKRITIK

Inte skittråkigt

Bilden här nedanför togs strax före min föreläsning på Väggaskolan i Karlshamn, inför trehundrafemtio förstaårselever i slutet av januari 2020. Jag pratade om källkritik i sociala medier och det politiska spelet på nätet, med avstamp i min bok Sverigevänner. Efteråt kom tre elever fram: En från Ung Vänster, en från MUF och en från Ungsvenskarna. Alla tre var nöjda med föreläsningen. En fjärde, sextonårig elev som inte alls var intresserad av politik kom också fram:

När vår lärare sa att det skulle handla om källkritik lät det verkligen skittråkigt. Men detta, detta var fan bra.

MEJLA MIG

Är ni intresserade av en föreläsning, mitt skrivande eller undrar ni något? Handlar det om jobb når ni mig lättast här nedanför, annars finns jag som @lundbergjd i valfritt socialt medium.